Debat: de helaasheid van de Aalsterse politiek

13.10.2009 – Drie jaar na de gemeenteraadsverkiezingen en dus halverwege de legislatuur bracht service¬club Fifty One de belangrijkste politici van Aalst samen voor een debat. Een prima initiatief. Onze fractieleider Karim Van Overmeire foto) kon er de degens kruisen met burgemeester Ilse Uyttersprot (CD&V), schepen Johan Stylemans (Open vld) en schepen Ann Van de Steen (sp.a). Aan de kant van de oppositie zaten verder nog Karel Nijs (Groen!) en Anny De Maght (Blauw).

Het debat zelf was eigenlijk geen goede weergave van de lokale politiek in Aalst. De voorbije drie jaar hebben de meerderheidspartijen niets anders gedaan dan elkaar messen in de rug gestoken. En openlijk ruzie gemaakt: over het crematorium, de dienst ruimtelijke ordening, de Florahallen, de Tragel, het horecabeleidsplan, de Siesegemkouter, het drugsbestrijdingsproject Indra, de ijspiste, de gevangenis,…

Er kan in Aalst geen balpen worden aangekocht, of CD&V, Open vld en sp.a maken er openlijk ambras over. Er kan geen gemeenteraad doorgaan, of hij wordt halverwege geschorst om de meerderheidsviolen te stemmen. Als er op de gemeenteraad scheldwoorden of verdachtmakingen gehoord worden, dan gaat het steevast om een conflict binnen de meerderheid. Maar op het debat zaten de drie vertegenwoordigers van de meerderheidspartijen krampachtig glimlachend naast elkaar.

Schijn bedriegt, vrees ik. Want de drie vertegenwoordigers van de meerderheid kwamen samen aan in de Salons Carlton waar het debat doorging. Ze waren een uur te laat voor het diner vooraf waarvoor ze waren uitgenodigd. Het is duidelijk: voor het debat moesten de violen nog eens gestemd worden. Om toch minstens de avond van het debat geen valse noot te laten horen.

Het strafste is wel – en dit kan niet genoeg herhaald worden – dat dit een coalitie van verliezers is. Bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen was het Vlaams Belang grote overwinnaar: we gingen van vijf naar tien zetels en werden de grootste partij. Maar voor de traditionele partijen – die de verkiezingen verloren hadden – was het Vlaams Belang geen geschikte partner. ‘Met die partij kan je immers geen stad besturen’. Ja, hallo, het zijn net de traditionele partijen die er een zootje van gemaakt hebben terwijl het Vlaams Belang zich vanuit de oppositie steeds constructief heeft opgesteld.

Nog drie jaar te gaan. Eerlijk gezegd, we hopen dat de meerderheid eindelijk eens een beetje overeenkomt. Een ruzietje binnen de meerderheid is vanuit het oogpunt van de oppositie wel eens leuk, maar een stad die wegzinkt in complete onbestuurbaarheid is voor niemand goed. Zeker niet voor de Aalstenaars die de voorbije drie jaar met stijgende verbijstering het politieke circus hebben moeten aanschouwen.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...