Gratis soepbedeling in Aalst

Terug naar de tijd van Daens?
VLAAMS BELANG WAARSCHUWT VOOR TOENEMENDE ARMOEDE

Het Vlaams Belang deelde vrijdagmiddag gratis ajuinsoep uit op de Grote Markt in Aalst. Daarmee wil de partij waarschuwen voor de toenemende armoede. “Nu bestaat er al veel verdoken armoede. Er zijn slechte tijden op komst. We willen niet terug naar de tijd van priester Daens, toen de mensen maar konden overleven door soepbedelingen,” zegt initiatiefneemster senator Nele Jansegers.
De actie kaderde in een studiedag van de partij, waarbij ocmw-raadsleden en parlementsleden uit  Oost-Vlaanderen van gedachten wisselden over de armoedeproblematiek. “Bij het ocmw komen nu veel mensen aankloppen die het niet nodig hebben, terwijl echte armoede dikwijls verborgen blijft omdat de betrokken mensen de weg niet kennen of te fier zijn om hulp te vragen,” stelt Nele Jansegers. Het Vlaams Belang pleit voor een actiever ocmw, dat niet zit te wachten tot er zich iemand aandient. Ook de immigratie doet de armoede toenemen. “Immigratie komt vaak neer op de import van armoede. Die situatie is onhoudbaar. Wij kunnen niet het ocmw zijn van de gehele wereld,” onderstreept Nele Jansegers.
Volgens de Oost-Vlaamse lijsttrekker Karim Van Overmeire is het niet toevallig dat zijn partij Aalst heeft uitgekozen. “Aalst is de stad van priester Daens, en die blijft voor ons een belangrijk symbool”. Karim Van Overmeire hekelt de manier waarop Daens tegenwoordig wordt voorgesteld: “Het Vlaamse aspect van zijn strijd wordt weggemoffeld, en men voert hem op als een halve socialist. In de musical steekt hij zijn linkervuist op. Terwijl Daens wel sociaal, maar niet socialistisch was.”
Volgens Karim Van Overmeire zijn er meer parallellen te trekken met het Vlaams Belang. De partij voerde enkele jaren geleden een markante campagne met een foto van het standbeeld van Daens en het motto ‘Zelfde strijd’. “Net zoals Daens komen wij op voor de gewone man en vrouw. Net zoals Daens vinden wij dat de gewone man meer zelfbewustzijn en fierheid moet hebben. Net zoals Daens worden wij door het establishment verketterd”.

Bekijk ook de foto’s in onze fotogalerij

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...