Wordt studie van brandweer een slag in het water?

Karim Van Overmeire: audit van werking schepencollege zou minstens even nuttig zijn als audit werking brandweer

Het Vlaams Belang vreest dat de dure audit van de Aalsterse brandweer een maat voor niets dreigt te worden, omdat de meerderheidspartijen niet op dezelfde lijn zitten over de te nemen maatregelen. Dit bleek op een commissievergadering gisterenavond.


De doorlichting door Deloitte bevestigt een aantal gekende problemen. “Het is opvallend dat bij de voorstelling van de audit in de Verenigde Commissies enkel de schepenen van de CD&V aanwezig waren,” zegt Vlaams Belang-fractievoorzitter Karim Van Overmeire. “Dat is een sterk statement. Schepen Anne-Marie Verdoodt (VLD) kwam pas veel later binnen, en nam alleen het woord om te zeggen dat zij de conclusies van de audit niet mee had goedgekeurd en dat ze niet akkoord was met het opdoeken van de voorpost in Erembodegem”. De minder goede ligging van de post in Erembodegem is één van de vele pijnpunten die in de audit naar voor komen.


Er wordt in de studie gepleit voor het aantrekken van meer vrijwilligers, en voor het invoeren van 12 uren-ploegen in plaats van het huidige 8 uren-stelsel. Maar daar was Patrick Jacobs (SP.A) dan weer tegen. “Het wijzigen van het ploegensysteem zal op grote tegenstand botsen. Als er meer personeel nodig is, dan moeten er maar meer beroeps worden aangeworven”. De stelling van Jacobs staat haaks op de belangrijkste aanbevelingen van de audit.


“U bent op zoek naar een draagvlak bij de brandweer om de hervormingen te kunnen doorvuren, maar het probleem is dat u niet eens een draagvlak hebt bij uw eigen meerderheid. De voorstellen van de audit worden door uw eigen schepenen en prominente leden van uw meerderheid afgeschoten,” verklaarde Karim Van Overmeire aan de burgemeester. “U moet het binnen de meerderheid eerst eens worden over wat u wil. En u moet ervoor zorgen dat alle partijen achter het plan blijven staan wanneer het moet uitgevoerd worden. Dat is nu, bij de start, al niet het geval.”


“Misschien moet er na een doorlichting van de Aalsterse brandweer door Deloitte ook maar eens een doorlichting komen van het Aalsterse schepencollege, want daar zijn de problemen nog groter dan bij de brandweer,” aldus nog Karim Van Overmeire.

Reageer op dit artikel

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...